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Question 

 
Information to be provided, if applicable. In the new point d) the maximum working voltage between output 
terminals and  "any output terminal and earth, if applicable" is mentioned. Sub clause 12.4 specifies that the 
voltages to be measured shall be those between any output terminals and earth. In addition the voltage between 
any output terminals shall be measured in cases where the voltage is present across insulation barriers within 
associated components. 

a) If neither protective earth connection nor functional earth connection is present, has the 
measure between any output terminals and earth to be taken all the same (please, note that 
point d) states that information about this voltage is given "if applicable")? 

b) With regard to the voltage measurement between any output terminals, is it correct the 
interpretation that the measurement has to be taken in case of ballasts for compact fluorescent 
lamps and not in case of ballasts for tubular fluorescent lamps? 

 

 

Decision 

 
a) Because the ballast is always into a luminaire, the working voltage between terminals to the                              
earth has to be measured. 

b)  Both ballasts for compact/tubular fluorescent lamps have to be measured. 
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